Świętokrzyski Portal Innowacji
 
Wersja dla niewidomych
Szukaj


English version

"Najszybszym sposobem na odniesienie sukcesu jest podwojenie tempa popełniania pomyłek."
Thomas Watson,
twórca potęgi IBM

Jesteś 384304 gościem
na naszej stronie
Świętokrzyski Portal Innowacji - Uczniowie szkół zawodowych z wizytą na Targach ANUGA w Kolonii

Uczestnicy wyjazdu edukacyjnegoW dniach 8-10 października 2017 r. uczniowie - laureaci konkursu „Kreatywna Szkoła III” wzięli udział w zorganizowanym przez Oddział ds. Innowacji i Transferu Wiedzy, Departamentu Polityki Regionalnej, zagranicznym wyjeździe edukacyjnym do Niemiec, połączonym z wizytą na Międzynarodowych Targach Przetwórstwa Spożywczego ANUGA Food Fair w Kolonii.

W wyjeździe uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu oraz Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie, wraz z opiekunem oraz przedstawicielem Lidera projektu „Nowoczesna Szkoła Zawodowa – Nowoczesny Region”, w ramach którego organizowany był wyjazd. Wizyta miała na celu podniesienie kompetencji zawodowych uczniów z kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych w zakresie zastosowania innowacyjnych rozwiązań i nowych technologii w ramach inteligentnych specjalizacji regionu: nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze oraz turystyka zdrowotna i prozdrowotna.

Międzynarodowe targi branży spożywczej ANUGA należą do największych  tego typu imprez na świecie. Uczestnikami imprezy są zarówno m.in. producenci żywności oraz szeroko rozumianego sprzętu wykorzystywanego w gastronomii. Uczestnicy wyjazdu mieli możliwość poznania nowatorskich rozwiązań stosowanych w branży gastronomicznej, testowania wykorzystywanych innowatorskich rozwiązań jak i bezpośredniej wymiany doświadczeń poprzez prowadzone konwersacje z wystawcami. Zdobyta podczas wyjazdu wiedza i doświadczenia w zgodnej opinii uczestników przyczynią się do nowego spojrzenia na innowacje w technologiach wytwórczych.

Uczestnicząca w wyjeździe młodzież miała również okazję do zwiedzenia niemieckiego przedsiębiorstwa chemiczno – farmaceutycznego zajmującego się produkcją leków oraz środków chemicznych i weterynaryjnych dla rolnictwa, Bayer AG w Leverkusen, gdzie zapoznała się z historią oraz produktami znanego na całym świecie przedsiębiorstwa.

Atrakcyjnym punktem wyjazdu była również wizyta w Muzeum Czekolady w Kolonii, gdzie oprócz tradycyjnych eksponatów, znajdowała się miniatura fabryki czekolady, produkująca miniaturowe tabliczki, czy fontanna czekoladowa.

W trakcie pobytu młodzież  miała także okazję poznać system kształcenia w Republice Federalnej Niemiec, z uwzględnieniem kształcenia wyższego zawodowego oraz oferty edukacyjnej w zakresie edukacji formalnej i pozaformalnej, z uwzględnieniem możliwości pozyskiwania kompetencji zawodowych, społecznych oraz lingwistycznych.

Wizyta edukacyjna do Niemiec została zrealizowana w ramach projektu „Nowoczesna Szkoła Zawodowa - Nowoczesny Region”, współfinansowanego ze środków UE, Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach RPOWŚ na lata 2014-2020. Liderem projektu jest Województwo Świętokrzyskie – Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Departament Polityki Regionalnej, Oddział ds. Innowacji i Transferu Wiedzy.


Data dodania: piątek, 13 października 2017
 
Baner Regionalna Strategia Innowacji Województwa Świętokrzyskiego
Logo projektu Innowacyjna edukacja – nowe możliwości zawodowe
Logo projektu Usługi doradcze dla MŚP
Logo projektu KEEP ON
Logo projektu ENERSELVES
Baner aktualizacji uszczegółowienia inteligentnych specjalizacji Województwa Świętokrzyskiego
Logo projektu nowoczesna szkoła zawodowa - nowoczesny region
Współpraca międzynarodowa
Kręgi innowacji
Innowacje na Facebooku
Kanał You Tube
Nowości

 
cofnij do góry
copyrights @ 2010 - 2024
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
Departament Inwestycji i Rozwoju
Oddział ds. Innowacji i Transferu Wiedzy


Kapitał Ludzki - Narodowa Strategia Spójności Unia Europejska - Europejski Fundusz Społeczny
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego